5 tips voor ouders om de examentijd door te komen

geplaatst in: Blog | 0

moeder

Wie heeft er kinderen die zich aan het voorbereiden zijn voor het eindexamen?
Ik kan er zelf niet over meepraten maar ik denk dat dit voor de ouders ook een hoop stress met zich mee brengt.

Gestreste pubers

Je hebt er mee te maken en je kan moeilijk de gehele examenperiode op vakantie gaan.
Je zoon of dochter moet examen doen en zit vol met stress. Kan niks verdragen en regels gelden niet meer want ze gebruiken nu met alles de smoes: ‘dat kan ik nu niet doen, ik moet leren’. Ik snap best dat de ouders soms niet goed weten hoe ze hier mee om moeten gaan.

Het examen halen

Je wilt natuurlijk altijd het beste voor je kind en daardoor is de examenperiode ook voor de ouders een stressvolle tijd.
Leren ze wel hard genoeg, gaan ze het halen, wat brengt de toekomst. Dat spookt er allemaal door je hoofd en dan ook nog eens te bedenken dat de lerende pubers geen benul hebben dat jij er ook stress van hebt.  Zij moeten immers examen doen en jij niet….
Tips voor de ouder om de examentijd door te komen

Tip 1

Help mee om rust en regelmaat voor je kind te creëren. Hierdoor word je zoon of dochter rustiger en kan zich beter voorbereide op de examens.
Probeer alleen vertroetelen te voorkomen, dit kan irritaties veroorzaken (het blijven tenslotte pubers!).

Tip 2

Bied aan om te helpen overhoren en vraag af en toe hoe het gaat. Zo het je zelf meer inzicht over de prestaties en als je een goed gevoel hebt over de overhoringen dan zul je merken dat je eigen stress op weg zakt. Een beetje eigenbelang en je help je kind er ook nog mee.

Tip 3

Ontspanning help stress verminderen. Stel voor om na een dag hard leren er even op uit te gaan. Een avondje naar de bioscoop, lekker bijkletsen tijden een etentje of gezellig een ouderwetse spelletjesavond. Dit is voor zowel je kind als voor je zelf even lekker ontspannend.

Tip 4

Het leven gaat door. Dus gewoon je dagelijkse dingen doen en focus je niet teveel op het examen van je kind. Het is natuurlijk wel erg fijn als ze het in één keer halen maar ze moeten het toch zelf doen.

Tip 5

Voor alle twee het Lucky Shirt!!!
Jij wil het geluk dat je zoon of dochter de examens goed maken en zoon of dochter kan dat extra beetje geluk ook wel gebruiken.
Ik zou wel eens willen weten hoe de ouders de gebruiksaanwijzing dan gaan volgen en hoe de kinderen dat zullen doen.
Heb je een broer of zus met een studeerde zoon, dan is het leuk om beide het Lucky Shirt cadeau te geven.